5 min read

Paarse Chakra

 

De paarse chakra, ook wel de zevende of kruinchakra genoemd, bevindt zich boven op het hoofd en vertegenwoordigt het hoogste niveau van spiritueel bewustzijn in het chakrasysteem. Het wordt geassocieerd met paars en speelt een vitale rol in het verbinden van een individu met zijn spirituele essentie, het bevorderen van zelfrealisatie en diep spiritueel inzicht.

 

Paarse Chakra uitgelegd

Paarse chakra uitgelegdDe kruinchakra, ook wel de zevende of paarse chakra genoemd, bevindt zich boven op het hoofd en vertegenwoordigt het hoogste niveau van spiritueel bewustzijn in het chakrasysteem. Het sanskrietwoord voor kruinchakra is Sahasrara, wat duizendbladig betekent. Elk van de zeven chakra's heeft verschillende chakrakleuren, elementen en kwaliteiten die geassocieerd worden met specifieke fysieke, emotionele en spirituele functies.

De kruinchakra wordt beschouwd als het krachtigste energiecentrum en bevindt zich op de kruin van het hoofd. Deze specifieke chakra wordt geassocieerd met een violette of paarse kleur, die symbool staat voor spiritueel bewustzijn, hoger bewustzijn en een diepe verbinding met het goddelijke. De kleur paars symboliseert zijn rol in het verbinden van een individu met zijn spirituele essentie, het bevorderen van zelfrealisatie en diep spiritueel inzicht.

 

Paarse Chakra Betekenis en Functie

Het paarse chakra, ook bekend als het kruinchakra, dient als de poort naar het hogere spirituele vlak, waardoor mensen toegang krijgen tot hun spirituele wezens en goddelijk licht kunnen ontvangen. Het is de laatste straal van het regenboogspectrum van kleuren. Op sommige plaatsen wordt de kruinchakrakleur uitgelegd als wit of goudkleurig, maar meestal is het een violette of paarse kleur.

De belangrijkste functie van het donkerpaarse chakra is mensen te verbinden met hun spirituele kant en hun hogere macht aan te boren, wat een diep gevoel van vrede, helderheid en eenheid met het universum bevordert. Naast zijn spirituele functies regelt het violette chakra ook het centrale zenuwstelsel en de pijnappelklier, een kleine endocriene klier die verantwoordelijk is voor de productie van melatonine en het reguleren van de slaap-waakcyclus.

Het paarse chakra correspondeert met het derde oog chakra, of zesde chakra, dat verantwoordelijk is voor intuïtie, spiritueel inzicht en mentale helderheid. Het fungeert als brug tussen de onderste en bovenste energiecentra en integreert spirituele praktijken in de dagelijkse routine. Een evenwichtige en open paarse chakra bevordert een diepe spirituele verbinding, zelfrealisatie en een verhoogde intuïtie.

 

Tekenen van een ongezonde kruinchakra

Een overactieve, onderactieve of geblokkeerde paarse chakra kan leiden tot verschillende fysieke, emotionele en spirituele symptomen, waardoor de spirituele reis van een individu wordt verstoord. Enkele symptomen en tekenen van een ongezonde kruinchakra zijn:

 

Overactieve Paarse Chakra

Een overactieve paarse chakra kan ervoor zorgen dat beoefenaars zich afgesloten voelen van de echte wereld. Tekenen van een overactieve kruinchakra zijn onder andere:

 • Het gevoel losgekoppeld te zijn van de fysieke wereld
 • Te veel aandacht voor spirituele zaken en verwaarlozing van praktische zaken.
 • Een gevoel van superioriteit of arrogantie hebben
 • Zich overweldigd of overprikkeld voelen door spirituele praktijken
 • Moeite met slapen of levendige, intense dromen.

 

Onderactieve kruinchakra

Een onderactief chakra is een chakra dat niet optimaal functioneert, wat leidt tot een gebrek aan energiestroom en evenwicht in dat specifieke energiecentrum. Enkele symptomen van een onderactieve kruinchakra zijn:

 • Het gevoel losgekoppeld te zijn van spiritualiteit of een gevoel van doelgerichtheid te missen
 • Moeite met mediteren of toegang tot spirituele bewustzijnstoestanden.
 • Gebrek aan mentale helderheid of concentratieproblemen
 • Zich verloren of richtingloos voelen in het leven
 • Depressie of een gevoel van ontkoppeling van zichzelf en anderen

 

Geblokkeerde Zevende Chakra

Een geblokkeerde kruinchakra ontstaat wanneer er een blokkade is in de energiestroom. Enkele symptomen zijn:

 • Het gevoel losgekoppeld te zijn van spiritualiteit of een gevoel van doelgerichtheid te missen
 • Onvermogen om toegang te krijgen tot spirituele bewustzijnstoestanden
 • Het gevoel vast te zitten of te stagneren in het leven
 • Gebrek aan inspiratie of creativiteit
 • Geestelijke problemen
 • Moeite om op een dieper niveau met anderen in contact te komen.

 

Hoe voelt een evenwichtige kruinchakra?

Als de kruinchakra zich opent, kunnen beoefenaars zich spiritueel verbonden voelen met anderen, zowel levenden als overledenen. Zij kunnen een gevoel van diepe vrede, helderheid en eenheid met het universum ervaren, wat hun spirituele verbinding, zelfrealisatie en een verhoogd gevoel van intuïtie ondersteunt.

Lichamelijke gewaarwordingen bij een geopend kruinchakra kunnen bestaan uit een gevoel van gewichtloosheid, tintelingen of pulserende gewaarwordingen in de kruin, en een gevoel van warmte of energie die uit het hoofd straalt. Emotioneel kunnen mensen een gevoel van tevredenheid, vreugde en innerlijke vrede ervaren.

 

Hoe de zevende en laatste chakra in evenwicht te brengen

Een evenwichtige kruinchakra is essentieel voor het behoud van spiritueel welzijn, mentale helderheid en emotionele stabiliteit. Er zijn verschillende manieren om de paarse chakra in balans te brengen, waaronder de volgende:

 

Meditatie

Een van de meest effectieve manieren om het paarse chakra in balans te brengen is door middel van chakra meditatie. Hier volgt een voorbeeld van een kruinchakra meditatie om het kruinchakra te openen:

 1. Zoek een rustige en comfortabele ruimte waar u ongestoord kunt zitten. Ga in kleermakerszit op een kussen of een stoel zitten met uw ruggengraat recht, uw schouders ontspannen en uw handen op uw knieën.

 2. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Stel je bij het inademen voor dat wit licht de kruin van je hoofd binnenkomt en je hele fysieke lichaam vult met zuivere, helende energie. Laat bij het uitademen alle spanning en negativiteit uit je lichaam los.

 3. Concentreer je op het punt waar je kruinchakra begint en stel je een lotusbloem voor die bovenaan bloeit en zich opent om goddelijk licht te ontvangen.

 4. Visualiseer een straal wit licht die vanuit het universum naar beneden komt en je kruinchakra binnengaat. Laat dit licht je hele lichaam vullen met pure, helende energie.

 5. Herhaal positieve affirmaties, zoals "Ik ben verbonden met het goddelijke," of een andere affirmatie die met je resoneert. Visualiseer hoe de woorden zich vormen in de ruimte boven je hoofd en zinken in je kruinchakra.

 6. Blijf in deze staat van meditatie zolang je je op je gemak voelt. Als je klaar bent om de meditatie te beëindigen, haal je een paar keer diep adem en open je langzaam je ogen.

 

Yoga Asanas

Verschillende yoga asanas of houdingen kunnen helpen het kruinchakra in balans te brengen en te activeren. Enkele daarvan zijn:

 1. Lotushouding (Padmasana) - Dit is een zittende houding die helpt de geest te kalmeren en de concentratie te verbeteren, wat kan helpen de kruinchakra te activeren.

 2. Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana): Deze omgekeerde houding helpt de bloedstroom naar het hoofd te vergroten en activeert de kruinchakra.

 3. Boom Houding (Vrksasana): Deze houding helpt het evenwicht en de stabiliteit te verbeteren, wat kan helpen de kruinchakra te activeren.

 4. Kinderhouding (Balasana) - Dit is een herstellende houding die helpt de geest te kalmeren en stress te verminderen, wat kan helpen de kruinchakra te activeren.

 5. Lijkhouding (Savasana) - Dit is een ontspanningshouding die helpt de geest en het lichaam te kalmeren, wat kan helpen de kruinchakra te activeren.

 

Etherische oliën

Aromatherapie met essentiële oliën zoals lavendel, wierook en sandelhout kan helpen om de paarse chakra in evenwicht te brengen. Deze oliën kunnen ontspanning en kalmte bevorderen en uw meditatie- of yogabeoefening versterken.

 

Chakra stenen en kristallen

Het gebruik van kruinchakra kristallen, zoals lavendelkwarts, amethist, heldere kwarts en blauwe kantagaat kan ook helpen de paarse chakra in evenwicht te brengen. Beoefenaars kunnen ervoor kiezen deze kristallen vast te houden of te dragen om spiritueel inzicht en mentale helderheid te bevorderen.

 

De afhaalmaaltijd

De Sahasrara chakra, ook bekend als de paarse chakra, is een energiecentrum dat in verband wordt gebracht met spirituele verbinding, hoger bewustzijn en zelfrealisatie. Het handhaven van een evenwichtige paarse chakra is cruciaal voor het algehele spirituele welzijn, mentale helderheid en emotionele stabiliteit. Een onevenwichtige paarse chakra kan fysieke, emotionele en spirituele symptomen veroorzaken die iemands spirituele reis kunnen verstoren. Het is dus belangrijk de tekenen van een onevenwichtige paarse chakra te herkennen en stappen te ondernemen om deze in evenwicht te brengen.

Het paarse chakra kan op verschillende manieren in balans worden gebracht, onder meer door meditatie, yoga, essentiële oliën en kristallen. Door ernaar te streven deze chakra in evenwicht te brengen, kunnen we een diep gevoel van verbondenheid ervaren met ons hogere zelf, de wereld om ons heen en een hogere macht.

Referenties

De fysiologische basis van Yoga Chakra Expressie.

Kroonchakra: Alles wat je moet weten over de Sahasrara

Essentiële oliën voor chakra's

 
Meditatie voor depressie

Meditatie voor depressie

Depressie is een veel voorkomende psychische stoornis die wereldwijd ongeveer 280 miljoen mensen treft. Een depressie veroorzaakt veel moeilijkheden...

Continue Reading
Paarse Chakra

Paarse Chakra

De paarse chakra, ook wel de zevende of kruinchakra genoemd, bevindt zich boven op het hoofd en vertegenwoordigt het hoogste niveau van spiritueel...

Continue Reading
Indigo Chakra

Indigo Chakra

Het indigo chakra, ook bekend als het derde oog of zesde chakra, gelegen in het midden van het voorhoofd, is verantwoordelijk voor onze innerlijke...

Continue Reading