5 min read

Indigo Chakra

 

Het indigo chakra, ook bekend als het derde oog of zesde chakra, gelegen in het midden van het voorhoofd, is verantwoordelijk voor onze innerlijke visie, intuïtie en vermogen om polariteit te overstijgen, en vertegenwoordigt de menselijke verbinding met het spirituele rijk en het vermogen om het universele bewustzijn aan te boren.

Indigo Chakra uitgelegd

Indigo chakra uitgelegdHet derde oog chakra, ook bekend als het indigo chakra, ajna chakra, en zesde chakra, speelt een belangrijke rol in het menselijk energiesysteem. Het chakra bevindt zich in het midden van het voorhoofd, net boven de wenkbrauwen, en beïnvloedt de ogen, de sinussen, de hypofyse en de hersenen. De derde oog chakra kleur indigo (vaak koningsblauw of diep paars genoemd) is verantwoordelijk voor innerlijke visie, intuïtie, en het vermogen om polariteit te overstijgen en toegang te krijgen tot een staat van eenheidsbewustzijn. De indigo chakrakleur vertegenwoordigt de menselijke verbinding met het spirituele rijk en ons vermogen om het universele bewustzijn aan te boren.

 

Functie van de Indigo Chakra

De indigo chakra is verantwoordelijk voor de innerlijke visie, intuïtie en vooruitziendheid van mensen. Het dient als brug tussen de fysieke wereld en het spirituele rijk, waardoor beoefenaars toegang krijgen tot diepere waarheid en innerlijke wijsheid. De indigo chakra wordt in verband gebracht met de pijnappelklier, die onze slaappatronen regelt en melatonine produceert. De betekenis van de indigo chakra heeft betrekking op zelfverantwoordelijkheid, waaronder verantwoordelijkheid voor iemands leven, het volgen van het pad en de behoeften van de ziel, en het vertrouwen op iemands intuïtie.

Een evenwichtige indigo chakra geeft een diep gevoel van innerlijk weten en een sterke verbinding met spirituele gidsen. Er wordt gezegd dat het de beperkingen van de fysieke zintuigen overstijgt en toegang geeft tot het zesde zintuig voor spirituele ontwikkeling. Het in evenwicht brengen van de indigochakra is essentieel om emotioneel en spiritueel evenwicht te bereiken.

 

Tekenen van een ongezonde hemelse oogchakra

Wanneer het ajna-chakra geblokkeerd, onderactief of overactief is, kunnen beoefenaars een slechte lichamelijke of geestelijke gezondheid ervaren.

 

Overactieve Derde Oog Chakra

Een overactief indigo chakra kan leiden tot een overmatige focus op de spirituele wereld, ten koste van de fysieke wereld. Tekenen van een overactief derde oog chakra zijn onder andere:

 • Obsessieve gedachten
 • Moeite met concentreren of geconcentreerd blijven
 • Hoofdpijn of migraine
 • Hallucinaties of waanbeelden
 • Paranoïde gedachten of gedragingen
 • Het gevoel losgekoppeld te zijn van de werkelijkheid

 

Onderactieve Derde Oog Chakra

Een onderactief chakra is een chakra dat niet optimaal functioneert, wat leidt tot een gebrek aan energiestroom en evenwicht in dat specifieke energiecentrum. Enkele symptomen van een onderactieve indigo chakra zijn:

 • Moeite om beslissingen te nemen of gebrek aan duidelijkheid
 • Moeite met visualisatie of verbeelding
 • Gebrek aan intuïtie of paranormale gaven
 • Moeite met toegang tot hogere staten van bewustzijn.
 • Gebrek aan spirituele verbinding of begrip

 

Geblokkeerde Indigo Chakra

Een geblokkeerd derde oog chakra treedt op wanneer er een blokkade is in de energiestroom binnen het chakra. Enkele symptomen zijn:

 • Slapeloosheid of slaapstoornissen
 • Slechte geheugencapaciteit
 • Angst of depressie
 • Vermoeide ogen of zichtproblemen
 • Onvermogen om contact te maken met iemands intuïtie of innerlijke leiding.
 • Het gevoel vast te zitten of niet vooruit te kunnen in het leven
 • Moeite om zich te verbinden met spiritualiteit of een gevoel van doelgerichtheid.

 

Hoe voelt een Open Indigo Chakra?

Het openen van het derde oog kan leiden tot verhoogde gevoeligheid, intuïtie en emotioneel evenwicht. Beoefenaars kunnen de gevoelens van anderen op afstand aanvoelen en ervaren druk of tintelingen in het midden van hun voorhoofd. Hun creatieve visualisatievaardigheden kunnen verbeteren, waardoor het manifesteren van de gewenste toekomst in de werkelijkheid gemakkelijker wordt.

 

Hoe de Indigo Chakra in evenwicht te brengen

Het indigo chakra in balans brengen is essentieel voor het bereiken van emotioneel en spiritueel evenwicht. Hier zijn enkele effectieve manieren om de indigo chakra in balans te brengen:

 

Meditatie

Chakra Meditatie is een krachtig middel om het indigo chakra in balans te brengen. Door de geest tot rust te brengen en ons te concentreren op de ademhaling, kunnen we de geest kalmeren en het derde oog openen. Hier volgen enkele stappen voor een basis ajna meditatie:

 1. Zoek een rustige en comfortabele plek waar je niet gestoord wordt.

 2. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Haal een paar keer diep adem om te ontspannen en je geest leeg te maken.

 3. Visualiseer de indigo chakra in het midden van je voorhoofd.

 4. Stel je bij het inademen voor dat een helder, indigo licht je lichaam binnenkomt en je derde oogchakra vult.

 5. Houd je adem een paar seconden in en visualiseer hoe de energie door je chakra stroomt en deze reinigt en in balans brengt.

 6. Blijf in deze staat van meditatie zolang je je er prettig bij voelt.

 7. Als je klaar bent met je meditatie, haal dan een paar keer diep adem, strek je lichaam en open je ogen.

 

Yoga Asanas

Yoga houdingen die de indigo chakra stimuleren en zijn energie in balans brengen zijn onder andere:

 1. Kinderhouding (Balasana): Deze houding helpt de geest te kalmeren en stress te verlichten, en bevordert innerlijke rust.

 2. Naar beneden gerichte hond (Adho Mukha Svanasana): Deze houding verhoogt de bloedstroom naar het hoofd en kan helpen het derde oog chakra te stimuleren.

 3. Adelaarshouding (Garudasana): Deze houding helpt de aandacht en concentratie te verhogen en opent de schouders en heupen.

 4. Lotushouding (Padmasana): Deze traditionele zittende meditatiehouding kan helpen de geest te kalmeren en innerlijke rust te bevorderen.

 

Indigo Chakra Stenen

Het gebruik van een donkerblauwe of paarse edelsteen zoals lapis lazuli, paarse fluoriet en amethist kan helpen bij het in evenwicht brengen van chakra's. Beoefenaars kunnen chakrastenen en kristallen gebruiken door ze bij zich te dragen, als sieraad te dragen, of ze tijdens de meditatie op het voorhoofd te plaatsen om het zesde zintuig te activeren en het diepe innerlijke weten te versterken.

 

Aromatherapie

Etherische oliën zoals wierook, sandelhout en patchoeli kunnen worden gebruikt om de indigochakra te stimuleren en spirituele helderheid te bevorderen.

 

Draag Indigo kleding

Het dragen van indigo kleding zou helpen het derde oog chakra te stimuleren en in balans te brengen. De kleur indigo wordt geassocieerd met dit chakra, en het dragen van kleding van deze kleur kan helpen dit energiecentrum uit te lijnen en te activeren.

 

Schaduwwerk

Schaduwwerk is een spirituele praktijk voor het helen van het derde-oog chakra. Om schaduwwerk te doen voor het indigo chakra, moet men de tijd nemen om na te denken over zijn angsten, beperkende overtuigingen en negatieve gedachtenpatronen die zijn intuïtie en innerlijke visie kunnen blokkeren.

Om te beginnen is het nuttig om te schrijven over ervaringen of herinneringen die de verbinding met iemands innerlijke visie hebben belemmerd. Dit kan inhouden het onderzoeken van negatieve zelfpraat, trauma's uit het verleden of beperkende overtuigingen. Het is belangrijk na te denken over deze ervaringen en hoe ze het vermogen om op intuïtie en innerlijke leiding te vertrouwen beïnvloeden.

Het cultiveren van zelfbewustzijn door middel van mindfulness en meditatie kan ook helpen bij het schaduwwerk voor het derde-oog chakra. Het is belangrijk om dit werk met geduld en zelfcompassie te benaderen, want het helen en in balans brengen van het derde-oog chakra is een proces dat tijd en inspanning vergt.

 

De afhaalmaaltijd

Het derde oog chakra is essentieel voor het algehele welzijn, inclusief emotionele, mentale en spirituele gezondheid. Als dit energiecentrum in balans is, ervaren beoefenaars helderheid van denken, spirituele verbinding en intuïtie. Een indigo chakra uit balans kan echter leiden tot fysieke, emotionele en spirituele symptomen. Gelukkig kunnen technieken zoals meditatie, yoga en meer een gezonde indigochakra bevorderen. Door deze chakra in balans te brengen, kunnen beoefenaars hun zelfbewustzijn verdiepen, hun intuïtie versterken en zich verbinden met hun bewustzijn, wat leidt tot nieuwe spirituele groei en zelfontdekking.

Referenties

Welk bewijs is er dat chakra's bestaan?

Essentiële oliën voor Chakra's: Balans en genezing met heilige geuren

Kunnen Affirmaties helpen de Chakra's te genezen? Sommigen zeggen ja

Hoe je hemelse oogchakra te openen voor spiritueel ontwaken

De fysiologische basis van Yoga Chakra expressie

 
Meditatie voor depressie

Meditatie voor depressie

Depressie is een veel voorkomende psychische stoornis die wereldwijd ongeveer 280 miljoen mensen treft. Een depressie veroorzaakt veel moeilijkheden...

Continue Reading
Paarse Chakra

Paarse Chakra

De paarse chakra, ook wel de zevende of kruinchakra genoemd, bevindt zich boven op het hoofd en vertegenwoordigt het hoogste niveau van spiritueel...

Continue Reading
Indigo Chakra

Indigo Chakra

Het indigo chakra, ook bekend als het derde oog of zesde chakra, gelegen in het midden van het voorhoofd, is verantwoordelijk voor onze innerlijke...

Continue Reading